U subotu 18.5. na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu održan je osmi po redu seminar „Budućnost ugodnog stanovanja – BUS 2019“. Riječ je o besplatnoj konferenciji za studente koja je zamišljena kao mjesto okupljanja studenata različitih tehničkih struka, šire akademske zajednice i stručnjaka iz raznih područja znanosti i industrije. Tako uz priliku za učenje putem zanimljivih predavanja, ova konferencija predstavlja priliku za povezivanje putem direktne komunikacije koja se odvija nakon predavanja i tijekom stanki. Konferencija je održana kroz deset zanimljivih predavanja (podijeljenih u tri tematska bloka) za više od 100 sudionika.
Konferenciju i prvu tematsku cjelinu pod nazivom „Moderna rješenja” počeo je pozdravnim govorima domaćina koji su bili dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr. sc. Kunoslav Šmit i prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Damjanović. Nakon njih, Ivan Paić, dipl. ing. el. iz tvrtke Schneider Electric je održao predavanje „Schneider Electric vizija budućnosti stanovanja” u kojem predstavlja svoju tvrku čija je uloga pružanje energetskih i automatiziranih digitalnih rješenja za učinkovitost i održivost zgrada. Iduće predavanje naziva „Arhitektura i zdravlje” održala je dr. sc. Jasna Jelinek, ing. arh. iz tvrtke Velux i uputila nas kako dnevna svjetlost, kvaliteta zraka i termalna udobnost utječu na zdravlje korisnika zgrada. Prvi blok predavanja završio je Dean Smolar, dipl. ing. mech., iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, predavanjem „Tko još vjeruje u klimatske promjene” .

Drugu tematsku cjelinu „Integracija BIM-a” započeo je Saša Perko, mag. ing. aedif., direktor tvrte SP Statik, koji je u predavanju naziva „BIM there done that” predstavio osvnovne principe BIM-a u teoriji i primjerima. Nakon njega je izv. prof. dr. sc. Ivana Burcar Dunović s Građevinskog fakulteta predstavila utjecaj tehnologije BIM-a na rezultate zelene gradnje u predavanju „BIM u projektima zelene gradnje“. Zatim, iz tvrtke Baldinistudio, Anita Škorić Kostić, mag. ing. aedif. je temom naziva „Najmodernija BIM softverska rješenja” predstavila tvrtku i način promicanja cjelokupne ideje BIM-a u regiji. Zadnje predavanje u ovom bloku, „Primjene BIM-a u planiranju građevinskih projekata“, održao je Vlatko Matić, mag. ing. arch. u kojem je primjerima predstavio kako uz BIM tehnologiju projektiranje postaje brže, preciznije i jednostavnije.

Treći blok „Ususret budućnosti” započeo je Jure Lovšin, mag. ing. aedif. iz tvrtke Fibran u Sloveniji predavanjem naziva „SEISMIC temeljni jastuk” u kojem nas upoznaje s novom tehnologijom temeljenja namjenjena za potresno ugrožena područja. Zatim s Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić upućuje na učinke različitih faktora na broj električnih vozila na cestama u predavanju „SWOT analiza električnih vozila“. Poslijednje predavanje naziva „Eksperimentalni model prirodne ventilacije zgrade” održao je prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar s Fakulteta strojarstva i brodogranje u kojem predstavlja analizu parametara koji utječu na prirodnu ventilaciju zgrada.
Konferencija je zaključena govorom voditeljice projekta, Julijana Tripić, koja se zahvalila svima u organizaciji, bez kojih do realizacije projekta ne bi ni došlo te svim prisutnima koji su odlučili prisustvovati BUS-u 2019. Ovom konferencijom, studenti različitih fakulteta, osim slušanja predavanja iz svoje i srodnih tehničkih struka, dobili su uvid u tekuće i realizirane projekte te im je pružena mogućnost da se pobliže upoznaju s djelatnostima potencijalnih budućih poslodavaca. Pozitivne reakcije studenata i predavača potiču na daljnji razvoj ovog projekta.