U subotu 6.5.održan je šesti po redu seminar „Budućnost ugodnog stanovanja – BUS 2017“  na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu. Riječ je o besplatnom seminaru za studente koji je zamišljen kao mjesto okupljanja studenata različitih tehničkih struka, šire akademske zajednice i stručnjaka iz raznih područja znanosti i industrije. Na taj način, uz priliku za učenje putem zanimljivih predavanja, predstavlja priliku i za povezivanje putem direktne komunikacije nakon predavanja i tijekom stanki. Ovogodišnji seminar sastojao se od deset zanimljivih predavanja podijeljena u tri tematska bloka. Preko 250 studenataod jutra je pratilo predavanja vezana uz razvoj održive budućnosti, energetske modernizacije te nekih realiziranih projekata u Republici Hrvatskoj, a i Europi.

Početak seminara te prve tematske cijeline pod nazivom „Ususret održivom razvoju“ započeo je doc. art. Branimir Rajčić, dipl. ing. arh. pozdravljajući sve prisutne te je s nekoliko uvodnih riječi skrenuo pažnju na važnost zajedničkog promišljanja tehničkih struka u zgradarstvu. Uslijedio je izv. prof. dr. sc. Slaven Dobrović, dipl. ing. koji je održao predavanje na temu „Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022.“ gdje je studentima dao uvid u principe gospodarenja otpadom, važnosti cirkularne ekonomije te neke od značajki ekološki zasnovanog sustava gospodarstva. U skladu s temom bloka predavanjem prof. dr. sc. Ljubomira Majdandžića, dipl. ing.,  „Zgrade gotovo nulte potrošnje energije“, studentima je predstavljen pojam zgrada nulte energije imajući u vidu zakonsku regulativu koja stoji iza njih. Bitno je napomenuti kako se profesor Majdandžić osvrnuo i na sinergiju struka za ostvarenje zgrada nulte energetske potrošnje što je temeljna ideja cijele Udruge i održanog seminara. Posljednje predavanje prvog tematskog bloka, „Liberalizacija tržišta električne energije“, održao je prof. dr. sc. Željko Tomšić, dipl. ing. govoreći o povećanoj učinkovitosti te unapređenju usluge tržišta što pozitivno djeluje na krajnjeg kupca. Kao i ostali predavači, profesor Tomšić se osvrnuo na propise unutar EU vezane uz elektroenergetiku te je dao glavne smjernice dokumenta Europske komisije „Winter package 2016“ s posebnim naglaskom na zaštitu potrošača.

Nakon kratke pauze, na kojoj su studenti imali priliku razgovarati s predavačima, drugu tematsku cjelinu, „Energetska modernizacija“, započeo je prof. dr. sc. Zoran Lulić, dipl. ing. stroj. predavanjem „Emisije iz vozila – jučer, danas, sutra“. Prisutnima su opisane različite vrste emisija iz vozila kao što su buka, čestice i plinovi te njihov utjecaj na zdravlje ljudi i klimu. Predavanjem se saznalo da postoje zakonski neograničeni štetni plinovi te da električna vozila, iako se reklamiraju kao vozila bez emisije, ustvari imaju svoju pripadajuću emisiju ugljikova dioksida. Uslijedilo je predavanje dr. sc. Josipa Zdenkovića, dipl. ing.,„I razdjelnici – energetski razdjelnici spojeni na internet“, u kojem su definirani pametni razdjelnici u lučkim pristaništima, zahtjevi koje moraju ispuniti te način na koji komuniciraju sa korisnikom/operatorom putem interneta. Treće predavanje druge cjeline, pod nazivom „Vodik i gorivi članci“, održao je prof. dr. sc. Frano Barbir u kojem je studentima približio proizvodnju vodika uređajem gorivnih članaka i njegov potencijal u budućnosti budući da vodik kao energent ne stvara štetne emisije što omogućuje energetski sustav koji je 100% baziran na obnovljivim izvorima energije. Zadnje predavanje druge tematske cjeline, „Energetska obnova graditeljske baštine“, održao je dr.sc. Dražen Arbutina, dipl. ing. arh. govoreći o principima zaštite graditeljske baštine koji, kao posljedica nestandardizacije prijašnjih stilova, predstavljaju inženjerske izazove.

U posljednjoj tematskoj cjelini, „Ostvarene vizije“, predstavljeni su primjeri realiziranih projekata iz prakse, a prvi  takav primjer bio je „Energetska obnova dvorca Bračak“ koji su predstavili dr. sc Julije Domac te mag. ing. mech. Adam Babić iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA. Prikazom kako su jedan stari, napušteni dvorac suvremenim tehnologijama energetski obnovili u jednu od „najpametnijih“ zgrada u Hrvatskoj,  zadivili su prisutne. Cjelinu je nastavio mag.ing.arch. Pero Vuković projektom „Suvremena spalionica otpada – Amager Bakke“ u Danskoj gdje je, na zanimljiv i humorističan način, pokazao kako ukomponirati spalionicu otpada i rekreacijski centar. Suvremene tehnologije traže inovativna rješenja, a jedno takvo predstavio je mag. ing. arch. Nikola Zanor projektom „Airshade – fasade kao pametne kože“ u kojem je pokazo kako je moguće napraviti fasadne elemente koji reagiraju na podražaje iz prirode te rade bez potrošnje energije. Kraj konferencije zaključio je govor voditeljice projekta, Martine Milošević, koja se zahvalila svima u organizaciji, bez kojih do realizacije projekta ne bi ni došlo, te svim prisutnima koji su odvojili slobodnu subotu i odlučili prisustvovati BUS-u 2017.

Ovim seminarom, studenti različitih fakulteta, osim slušanja predavanja iz svoje i srodnih tehničkih struka, dobili su uvid u tekuće i  realizirane projekte te im je pružena mogućnost da se pobliže upoznaju s djelatnostima potencijalnih budućih poslodavaca. Time su ostvareni i neki od osnovnih ciljeva udruge SUPEUS, a to su poticanje na interdisciplinarni pristup i suradnju te jače povezivanje, struke i fakulteta. Da su ovakvi događaji potrebni studentima, pokazuje posjećenost i komentari sudionika.