Završen je i ovogodišnji, peti po redu, seminar „Budućnost ugodnog stanovanja“. Popunjena dvorana D2 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dokaz je da je tema realizacije znanosti u industriji itekako popularna i prepoznata među studentima i akademskom zajednicom. Preko 150 studenata s devet različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njihovih kolega s drugih sveučilišta u Hrvatskoj od jutra su pratili predavanja koja su zahvatila različite aspekte znanosti unutar tema obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i održive gradnje te njene integracije i primjene u industriji.

Ovogodišnji seminar, održan u subotu 19.3., sastojao se od dvanaest zanimljivih predavanja, a sva su bila zaokružena glavnom temom pod nazivom „Realizacija znanosti u industriji“.
Na samom početku seminara, izv. prof. dr. sc. Mario Vražić, dipl.ing, prodekan Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo, pozdravio je sve prisutne s nekoliko uvodnih riječi te naglasio važnost ulaganja u energetsku učinkovitost te potrebu za većom političkom voljom. Seminar je istaknuo kao korak u pravom smjeru te izrazio podršku za nastavljanjem ove vrijedne tradicije svakogodišnjeg održavanja.
Prvi tematsku cjelinu pod nazivom „Trendovi u energetici“ otvorio je doc.dr.sc. Goran Krajačić, dipl.ing. te predavanjem pokušao objasniti kako strategije pametnih specijalizacija predstavljanju priliku za inovacije, istraživanje i razvoj na što se nadovezao prof.dr.sc. Davora Škrleca, dipl.ing., predavanjem na temu „Inovacije i istraživanje – temelj cirkularne ekonomije“. Profesor Škrlec naglasio je kako gospodarenje otpadom predstavlja dio cirkularne ekonomije te objasnio kako pravi cilj kojem moramo težiti temelje polaže u primjenu inovacija i istraživanje novih materijala, a sve da bi čovječanstvu bili pruženi materijali bez toksičnih sastojaka, biorazgradivi i koji se lako recikliraju. Kao posljednje predavanje prvog bloka, mr.sc. Marina Čavlović, dipl.ing, održala je predavanje nesvakidašnjeg naziva: „Što je potrebno da se prisilan brak elektrane i distribucijske mreže pretvori u sretnu ljubavnu priču?“.
Nakon stanke za kavu i prilike za razgovor i povezivanje sudionika i predavača, drugu tematsku cjelinu „Znanost kao temelj industrije“ otvorio je dr.sc. Nenad Ferdelji, dipl.ing, kojim je objasnio ulogu sveučilišta u razvoju gospodarstva i pozvao širu akademsku zajednicu i industriju da se sustavno udruže kako bi se postigao kraljnji cilj koji predstavlja revitalizacija gospodarstva u Hrvatskoj. Prof.dr.sc. Ante Jukić je drugim predavanjem u bloku studentima objasnio proces dobivanja sintetičkih motornih goriva nakon kojega je uslijedio dr.sc. Tomislav Pukšec koji je odgovorio na pitanje „Zašto bi bioplin mogao biti rješenje i za zagrebački otpad i za pogon autobusa ZET-a? “. Kao jedan od primjera primjene znanosti u industriji, dr.sc. Ana Baričević je predstavila projekt Anagennisi kojime se vrši istraživanje mogućnosti implementacije produkata reciklaže otpadnih guma za izradu betonskih proizvoda. Dr.sc. Josip Zdenković, dipl.ing. sudionike je upoznao s širokom primjenom LED rasvjetnih traka, a Željko Lovrak, dipl.ing. ispričao kako je ostvareno novo kogeneracijsko postrojenje u Udbini i to sinergijom domaćih snaga.

U trećoj, posljednjoj tematskoj cjelini seminara „Kad ideje postanu stvarnost“ predstavljeni su primjeri realizacije znanosti – razvoj solarnih ćelija treće generacije te implementacija novih sustava i ideja požarnog inženjerstva pri izgradnji Zračne luke Zagreb. Dr.sc. Davor Gracin, voditelj projekta „Nanostrukture titanijevog dioksida za fotonaponsku ćeliju“ predstavio je princip rada treće generacije solarnih ćelija u kojima su aktivni slojevi od organskih i anorganskih materijala. Izgradnja Zračne luke Zagreb trenutno je jedan od najatraktivnijih inženjerskih projekata u Hrvatskoj te je doc.dr.sc. Miodrag Drakulić održao predavanje o osnovnom konceptu njene požarne zaštite i izazovima s kojima se suočio projektni tim u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.
Kao zaključak posljednjeg bloka i čitavog seminara, Julije škoro, dipl.oec. održala je predavanje pod naslovom „Realizacija u industriji važna, ali tržište presudno“ te naglasila kako je istraživanje i razvoj znanosti važno i primjenjivo u industriji, no ono što razlikuje uspješne proizvode od neuspješnih je potreba tržišta i prepoznavanje na tržištu. Ono što bi energetski učinkovitije te održivije proizvode učinilo konkurentnijima svakako je podizanje svijesti samih potrošača no i njihovo obvezivanje zelenom javnom nabavom.
Ovim seminarom, studenti različitih fakulteta, osim slušanja predavanja iz svoje i srodnih tehničkih struka, dobili su uvid u tekuće i planirane projekte te im je pružena mogućnost da se pobliže upoznaju s djelatnostima potencijalnih budućih poslodavaca. Time su ostvareni i neki od osnovnih ciljeva udruge SUPEUS, a to su poticanje na interdisciplinarni pristup i suradnju te jače povezivanje studenata, struke i fakulteta.
Da su ovakvi događaji potrebni studentima pokazuje posjećenost i rezultati ankete o korisnosti i zanimljivosti predavanja te cijelog seminara. Oni ukazuju na potporu za buduću organizaciju ovog i sličnih projekata, kao i na želju za ponovnim sudjelovanjem na istima.

Zahvaljujemo našim parterima na podršci, predavačima na inspirativnim i zanimljivim predavanjima te svim posjetiteljima koji su nam dali poticaj za dalje. Nadamo se da smo opravdali Vaša očekivanja i da se družimo i slijedeće godine.

U nastavku se nalaze i prezentacije predavanja, one koja nedostaju biti će naknadno postavljene nakon autorizacije njenih autora.

Vaš SUPEUS!