Završen je i ovogodišnji seminar „Budućnost ugodnog stanovanja“. Puna dvorana D1 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dokaz je da je tema integracije obnovljivih izvora energije itekako aktualna i prepoznata među studentskom populacijom. 250 studenata iz Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda i Splita te desetak učenika i njihovih profesora Elektrostrojarske škole iz Varaždina, od jutra su pratili predavanja koja su obuhvatila sve aspekte obnovljivih izvora energije: od samih mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije, pretvorbe energije i njene primjene do financiranja projekata vezanih uz obnovljive izvore energije.

Uvod

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, otvorio je seminar kratkim pozdravom i izlaganjem o obnovljivim izvorima energije kao čimbenicima razvoja i napretka. Dekan je naglasio da samo sinergijom znanosti, akademske zajednice, vlasti te gospodarstvom koje prepoznaje primjenu novih rješenja i inovacija, možemo napredovati i iskoristiti potencijale sunca, vjetra, tla i vodenih masa. Kako bi pokazao da Sveučilište u Zagrebu ne zaostaje za Sveučilištima i institucijama u svijetu, predstavio je nekolicinu projekata koji se u ovom trenutku provode na fakultetima, a tiču se energije vjetra, sunca, geotermalnih izvora, hidroenergije, sve popularnijom energijom biomase te pohranom energije.

1. blok predavanja

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, dr. sc. Julije Domac, dao je kratki pregled analiza najboljih europskih regija i Hrvatske po pitanju mogućnosti, prakse i propuštenih prilika za integraciju obnovljivih izvora energije. Zadnji predavač u prvom bloku predavanja, koja su se odnosila na mogućnosti, inicijative i probleme šire primjene obnovljivih izvora energije, bio je prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Profesor je prikazao mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta uz poticajnu regulativu i obnovljive izvore energije. Usporedbom različitih poslova vezanih za obnovljive izvore energije jasno je da za proizvodnju opreme,  izvedbu i održavanje solarnih sustava potrebno čak deset puta više zaposlenih nego za vjetroelektrane. Međutim, potrebna radna snaga na području obnovljivih izvora energije će zasigurno rasti iz godine u godinu.

2. blok predavanja

Drugi blok predavanja bio je rezerviran zatehničke koncepte obnovljivih izvora, a predavanjem ga je otvorio dr. sc. Zvonimir Glasnović, izvanredni profesor na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U cilju rješavanja glavnog problema šire primjene značajnijih obnovljivih izvora energije, prikazao je inovativne tehnologije integriranih hidro-solarnih sustava kroz tri patentna rješenja kojima se osigurava kontinuirana opskrba potrošača energijom tijekom cijele godine, dok se s četvrtim patentom, uz energiju, osigurava i kontinuirana opskrba potrošača pitkom vodom. Slijedeće predavanje održala je dr. sc. Tea Žakula. Predstavila je računalni algoritam koji je razvila u sklopu svog doktorskog rada, a omogućuje simulaciju MPC (Model Predictive Control) regulacije za različite mehaničke sustave uz procjenu uštede energije te primjenu MPC regulacije za napredan sustav hlađenja zgrada. Hlađenje se odvija pomoću cijevi smještenih u konstrukciji zgrade i zasebnom ventilacijom pomoću kojih je moguće uštedjeti do 50 % ukupne električne energije za klimatizaciju u odnosu na postojeće sustave s konvencionalnom regulacijom. Irena Tišljar, dipl. ing., predstavnica tvrtke Panasonic, prikazala je proizvod tvrtke, dizalicu topline zrak – voda Aquarea koja omogućava uštedu u troškovima energenata do 78%. Aquarea je idealna za suvremenu niskoenergetsku gradnju s niskotemperaturnim sustavima grijanja kao što je podno grijanje, no također je primjenjiva kao zamjena za postojeće kotlove na lož ulje i izvanredno se kombinira sa solarnim panelima.

Nakon kratke pauze uslijedilo je predavanje Sveučilišnog asistenta na fakultetu Montanuniversität Leoben(Austrija) Renata Šarca koji je predstavio funkciju i važnost energetske oporabe otpada. Gospodin Šarc predstavio je informacije o sustavu gospodarenja otpadom u Europi, zakonske osnove, primjenjenu tehnologiji za oporabu otpada i podatke o emisijama iz navedenih postrojenja. Zatim je uslijedilo predavanje još jednog predstavnika stalnog partnera Udruge, dr. sc. Josipa Zdenkovića, iz tvrtke Schrack Technik d.o.o. Gospodin Zdenković veliki je oslonac udruzi SUPEUS te se uvijek rado odazove na sudjelovanje u projektima Udruge s uvijek aktualnim i zanimljivim temama. Tema predavanja bili sutehnički izazovi i poteškoće u integraciji fotonaponskih sustava u Hrvatskoj te način spremanja energije. Drugu tematsku cjelinu predavanjem je zatvorio prof. dr. sc. Marko Delimar, izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Ovom prigodom studentima je iznio problem opskrbe velikim količinama energije iz obnovljivih izvora energije, obzirom da se takove elektrane najčešće nalaze nešto dalje od urbanih sredina, a u budućnosti ih se planira dodatno udaljiti uz unaprjeđenje način prijenosa i distribucije do korisnika.

3. blok predavanja

Nakon već standardnog domjenka u organizaciji restorana Cassandra, posljednji blok, u kojem su dani primjeri uspješnih projekata integracije obnovljivih izvora energije te mogućnosti financiranja, otvorio je Branimir Škugor, znanstveni novak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Gospodin Škugor  predstavio je način na koji električna vozila zajedno s OIE čine sinergiju u elektro-energetskom sustavuDr. sc. Rene Lisac, održao je zanimljivo predavanje o Kući R, obiteljskoj kući u Kupinečkom Kraljevcu, na čijem su primjeru posjetitelji mogli vidjeti oblikovanje energetski učinkovite arhitekture. Kuća R je primjer skladnog odnosa između umjereno visoko postavljenih svih principa potrebnih za ostvarivanje kvaliteta suvremenog stanovanja i komfora, kao i primjer kako zahtjevi za suvremenim oblikovanjem prostora, te zahtjevi za energetskom učinkovitošću mogu međusobno skladno surađivati i upotpunjavati se. Posljednje predavanje održao je Ivan Szekeres, suosnivač i član Zelene energetske zadruge. U Hrvatskoj za sada djeluje desetak energetskih zadruga od kojih je jedan od zanimljivih primjera i Zelena energetska zadruga koja dokazuje da je zeleno poduzetništvo u Hrvatskoj moguće čak i uz ne baš prijateljsku poduzetničku klimu u održivoj energetici.

Kao i obično, na seminarima Udruge, naglasak je bio na povezivanju studenata i predstavnika tvrtki partnera. Ovoga puta, posjetitelji su mogli doći direktno u kontakt s tvrtkama Panasonic GmbH, Schrack Technik d.o.o te tvrtkomRobert Bosch d.o.o. Jadranski naftovod d.d., Viessmann d.o.o. te tvrtka Planetaris d.o.o., također su prepoznali vrijednost ovog događaja. Promotivne materijale ustupili su časopisi Građevinar, PROgradnja i EGE, a seminar su popratili Mreža TV, Eko zona HRT-a, te Radio Student. Moderatore je odjenula tvrtka Peek&Cloppenburg d.o.o.

Zaključak

Osim posjećenosti, Udruga velikim uspjehom smatra prisustvovanje studenata različitih fakulteta i struka, čime je ponovno ostvarena SUPEUS-ova težnja interdiscipliranom radu i povezivanju kroz teme energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije.

Zahvaljujemo našim parterima na podršci i razumjevanju, predavačima na zanimljivim, poučnim no i veoma inspirativnim predavanjima te svim posjetiteljima koji su svojim dolaskom iskazali veliku potvrdu radu Udruge. Nadamo se da smo opravdali Vaša očekivanja i da se uskoro opet družimo na nekom od naših projekata.