U subotu 5.5. na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu održan je sedmi po redu seminar „Budućnost ugodnog stanovanja – BUS 2018“. Riječ je o besplatnom seminaru za studente koji je zamišljen kao mjesto okupljanja studenata različitih tehničkih struka, šire akademske zajednice i stručnjaka iz raznih područja znanosti i industrije. Tako uz priliku za učenje putem zanimljivih predavanja, ovaj seminar predstavlja priliku za povezivanje putem direktne komunikacije koja se odvija nakon predavanja i tijekom stanki.

Glavna tema ovogodišnjeg seminara bio je „Pametni grad“ koji je kroz deset zanimljivih predavanja (podijeljenih u tri tematska bloka) približen oko 200 sudionika. Seminar i prvu tematsku cjelinu pod nazivom „Tržište dobrih ideja“ počeo je pozdravnim govorom prodekan za znanost Arhitektonskog fakulteta dr. sc. Zlatko Karač, mag. ing. arh. Nakon njega, prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić održao je predavanje pod nazivom „Lean i digitalna transformacija industrije i društva“ kroz koje je nazočne upoznao s načinima optimizacije industrijskih procesa kao i smanjenjem birokracije koje koči industriju. Objasnio je da ne postoje EU fondovi koji direktno financiraju pametne gradove već se sredstava mogu dobiti jedino apliciranjem pojedinih tehnologija, odnosno sastavnica tog grada. Dr. sc. Ante Ćurković, dipl. ing. stroj., kao bivši direktor HEP sektora za investicije i strategiju te kao vlasnik nekoliko vjetroelektrana u Hrvatskoj, predavao je o temi „Vjetroelektrane u RH kao dio globalne energetike“. Osim problema s kojima se suočio pri izgradnji vjetroelektrana, govorio je općenito o stanju OIE kod nas i u svijetu. Prvi blok je završio Bojan Linardić, dipl. ing. arh. predavanjem „Budućnost urbanih područja-znamo li što želimo?“ gdje je istaknuo probleme projektiranja budućih urbanih područja i naglasio da je za kvalitetno projektiranje nužna interdisciplinarnost.

Drugi blok „Tehnologije i inovacije“, nakon kratke stanke, otvorio je dr. sc. Josip Zdenković dipl. ing. koji je nazočne upoznao s novostima vezanim za elektroinstalacije predavanjem „Elektroinstalacije danas“. Predavanje „Problemi buke u gradovima i moguća rješenja za postizanje ugodnosti stanovanja“ održao je Maro Puljizević, dipl. ing. građ. Svojim predavanjem sudionike je upoznao s problemom buke koja postaje sve izraženiji problem. U svojem predavanju osvrnuo se na postojeća i buduća rješenja smanjenja buke kako bi stanovanje bilo što ugodnije. O implementaciji solarnih fotonapona u sektoru vodoopskrbe govorio je doc. dr. sc. Bojan Đurin u predavanju „Koncept održivosti rada urbanog i ruralnog vodoopskrbnog sustava pokretanih solarnom fotonaponskom energijom“. Predstavljanje rada udruge Adria Hydorfoil Team i pretpremijeru plovila kojeg su konstruirali, za kraj drugog bloka, napravio je student Tehničkog fakulteta Rijeka Ljubomir Pozder. Adria Hydorfoil Team dovezla je iz Rijeke svoje plovilo, a zainteresirani su ga mogli pogledati tijekom pauza.

Zadnji i posljednji blok pod nazivom „Od ideje do realizacije“ otvorio je mr. sc. Tomislav Stašić, dipl. ing. stroj. s predavanjem pod nazivom „Pametna zgrada u kontekstu pametnog grada“. On je govorio o projektu 3Smart (Smart building-Smart Grid-Smart City) s kojim se želi osigurati tehnološki i zakonodavni okvir za sveobuhvatno gospodarenje energijom. Taj pilot projekt će se razviti u 5 zemalja dunavske regije među kojima je i Hrvatska. Aleksandar Ivanović iz Eco Mobile-a je u svom predavanju pod naslovom „Pametno gospodarenje i upravljanje otpadom“ govorio o naprednim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za potporu procesima gospodarenja otpadom za koju je Eco Mobile dobio prvu nagradu Smart City. Nagradu su dobili jer je tehnološko rješenje u potpunosti osmišljeno i dizajnirano u Hrvatskoj. Treće predavanje pod nazivom „Pametne zgrade-Studentski dom i restoran u Varaždinu“ održale su Antonija Milovac mag. ing. arh. i Iva Marjančević Vuksanić dipl. ing. arh. te su ostale upoznali s projektom SC-a Varaždin u kojeg su implementirani solarni paneli i sustav prikupljanja kišnice.

Konferencija je zaključena govorom voditeljice projekta, Ines Orešković, koja se zahvalila svima u organizaciji, bez kojih do realizacije projekta ne bi ni došlo te svim prisutnima koji su odlučili prisustvovati BUS-u 2018.

Ovim seminarom, studenti različitih fakulteta, osim slušanja predavanja iz svoje i srodnih tehničkih struka, dobili su uvid u tekuće i  realizirane projekte te im je pružena mogućnost da se pobliže upoznaju s djelatnostima potencijalnih budućih poslodavaca. Sama posjećenost i pozitivni komentari sudionika pokazuju da su ovakvi događaji itekako potrebni studentima.