U duhu svih dosadašnjih BUS-eva, 14.03.2015. SUPEUS je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje održao 4. po redu BUS 2015pod glavnom temom „Hrvatska i svijet 2030.“. Tijekom cjelodnevnih predavanja, studenti i sudionici su imali priliku dobiti informacije o globalnim energetskim tokovima s naglaskom na energetske i klimatske direktive Europske Unije za 2030. godinu te položaj Republike Hrvatske; naučiti razne tehnološke pristupe i rješenja kojima se ovakvi ciljevi mogu dostići uzimajući u obzir inovacije te znanstveno-istraživačke projekte; te naposljetku dobiti uvid u uspješne primjere iz prakse te projekcije tržišta budućnosti.

Konstrukcija samog seminara je jednostavna: tijekom jedne subote pomoću najboljih i pažljivo odabranih profesora i predavača poredanih u tri bloka s podtemama, pružiti studentima uvid u teme o kojima nemaju priliku čuti drugdje, pa niti na svojim matičnim fakultetima. Tako je ove godine BUS posjetilo oko 200 studenata s 11 različitih fakultetaMeđu profesorima koji su imali čast iznijeti svoje predavanje zainteresiranima našli su se: prof. Dr. sc. Ljubomir Majdandžić (ETFOS), prof. Dr. sc. Ljubo Jurčić (EFZG), prof. Dr. sc. Zvonimir Guzović (FSB), prof. Dr. sc. Krešimir Trontl (FER), Josip Zdenković, dipl. ing., dr. sc. Sunčica Bosak (PMF), dr. sc. Luka Perković (FSB), Luka Boban, mag. Ing. mech. (FSB), Teo Budanko, dipl. ing. arch. te Matej Peretin.

Među obrađenim temama našle su se društveno-ekonomske teme u uvodnom bloku, tehnička rješenja i koncepti u drugom bloku, te uspješni primjeri iz prakse, u ovom slučaju studentske gdje je studentima predstavljen Koncept membrain, projekt samoodržive montažne kuće koju su osmislili, projektirali i izgradili studenti, te u sklopu Sveučilišta izložili istu na međunarodnom natjecanju Solar Decathlon Europe u lipnju prošle godine gdje je postignut veliki uspjeh kao jedini tim koji je kuću u potpunosti izgradio bez profesionalne pomoći.

Cilj seminara je studentima različitih struka, prvenstveno tehničkih, pružiti uvid u teme iz područja energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije. Time nastojimo istaknuti i važnost ‘interdisciplinarnosti‘ kao jednog od temeljnih načela koje Udruga promiče među studentima, budućim mladim inženjerima na tržištu. Važno je napomenuti da osim edukativne svrhe seminara, „Budućnost ugodnog stanovanja“ ima i za cilj povezati studente i tvrtke putem direktnih razgovora sa studentima te predstavljanje svog djelovanja i proizvoda kroz predavanja i/ili izložbene prostore ispred predavaone na dan održavanja seminara.

S velikom čašću i ponosom napominjemo kako je važnost i kvalitetu projekta prepoznao i sam dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Zvonimir Guzović koji nam je uputio Pismo podrške.